- Paskelbta 2024 m. birželio 04 d.
- Kategorija:
Mano kelionės
- Jekaterina
10 PRIEŽASČIŲ APLANKYTI KIRGIZIJĄ
Kirgizija – tai nuostabi, žavi ir viliojanti Vidurinės Azijos šalis su įspūdingu gamtos grožiu ir didžiuliu turizmo potencialu! Tai dinamiškai besivystanti respublika, turinti turtingą istoriją, neįprastą kultūrą ir daug įdomių tradicijų. Kirgizija, įsikūrusi Didžiojo šilko kelio sankirtoje, vis dar saugo unikalius senovės paminklus, kurie organiškai derinami su šiuolaikiniais pastatais, ir savo svečiams gali suteikti daug nepamirštamų įspūdžių.
Plačiau
- Paskelbta 2024 m. gegužės 30 d.
- Kategorija:
Mano kelionės
- Jekaterina
TOP-10 IŠSKIRTINIŲ KROKUVOS MUZIEJŲ
Krokuva – tai miestas, kuris visais laikais garsėjo savo pastatais, vaizdingu kraštovaizdžiu ir seniausiu Vidurio Europos universitetu. Jis laikomas antrąja Lenkijos sostine. Be daugybės pramogų vietų, teatrų ir operos, supažindinti su šios šalies papročiais, įvairia nauja ir sena įranga bei aviacijos istorija yra pasirengę Krokuvos muziejai. Pristatome TOP-10 išskirtinių Krokuvos muziejų, kuriuose kiekvienas ras tai, kas jiems įdomu.
Plačiau
- Paskelbta 2024 m. gegužės 24 d.
- Kategorija:
Mano kelionės
- Jekaterina
KUMYSAS – „ŠILKO KELIAS“ Į SVEIKATĄ
Arklys visada užimdavo svarbią vietą Kirgizijos žmonių gyvenime. Jų klajokliškas gyvenimo būdas labai priklausė nuo stipraus arklio, kuris buvo ne tik darbo jėga, bet ir transporto priemonė, maisto ir sveikatos šaltinis.
Vienas pagrindinių Kirgizijos klajoklių simbolių yra nacionalinis gėrimas kumysas – fermentuotas kumelės pienas, turintis daugybę medicininių ir gydomųjų savybių. Jis naudingas inkstų ligoms gydyti, gerina apetitą, teigiamai veikia virškinimą ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Kumyse yra daug geležies, taigi rekomenduojama jį gerti anemijai gydyti ir hemoglobino kiekiui padidinti. Be to, kumysas yra geriausia priemonė dizenterijos ir vidurių šiltinės gydymui. Pagal Kirgizijos tradicijas, kumysas padeda padidinti organizmo imunitetą ir atsparumą peršalimui.
Plačiau
- Paskelbta 2024 m. gegužės 16 d.
- Kategorija:
Mano kelionės
- Jekaterina
Kirgizijos tradiciniai patiekalai
Kirgizija – tai klajoklių tauta, senovės klajoklių kultūros atstovai. Ne tik pasaulėžiūra, filosofija ir požiūris į gyvenimą, bet ir maisto kultūra šimtmečius buvo suformuota palei klajoklių gyvenimo būdą. Vienas iš svarbiausių nacionalinės virtuvės bruožų yra tas, kad produktai dažniausiai išlaiko savo natūralią išvaizdą ir skonį. Būtent valgio metu buvo labiausiai pastebimas šeimos patriarchalinis gyvenimo būdas su griežta hierarchija. Garbingiausia vieta buvo laikoma priešais įėjimą į jurtą (būstą). Jį užimdavo vyriausias šeimoje – aksakalas. Jis atsisakydavo savo vietos tik tada, kai ateidavo svečiai. Sūnūs sėdėjo dešinėje šeimininko pusėje, o vyresnioji žmona, vadinama baibiche, sėdėjo kairėje. Šalia žmonos sėdėjo jos dukros, prie kurių buvo uošvių vietos. Jauniausia aksakalo žmona sėdėjo prie katilo. Ji įdėdavo mėsą į patiekalą, perduodavo jį savo jauniausio sūnaus žmonai, o ji, savo ruožtu, dalindavo maistą į porcijas.
Plačiau
- Paskelbta 2024 m. sausio 03 d.
- Kategorija:
Mano kelionės
- Jekaterina
ARMĖNIŠKA ŠVEICARIJA
Miškų ir kalnų apsuptas nedidelis kurortinis miestas Diližanas tampa traukos objektu visiems, ieškantiems grožio, ramybės ir harmonijos. Vasarą, norėdami pabėgti nuo didmiesčių karščio, daugelis keliautojų ir vietinių gyventojų atvyksta čia pailsėti, pasimėgauti gyvenimo ramybe, įkvėpti švaraus kalnuoto oro ir, aišku, atsigerti gydomojo mineralinio vandens. Diližanas stebina daugybe žalumos, maloniu klimatu, kalnais bei ežerais. Be to, šis senovinis ir išraiškingas miestas turi įspūdingą istoriją, taigi čia galima rasti absoliučiai visko, ko reikia sielai ir kūnui atsipalaiduoti.
Plačiau