KEISČIAUSI UZBEKIŠKI PATIEKALAI KURIUOS REKOMENDUOJAME PARAGAUTI UZBEKISTANE
Uzbekų maistas laikomas vienu skaniausių pasaulyje ir vienu spalvingiausių Vidurinėje Azijoje. Čia ruošiami patiekalai tikriems gurmanams ir rytietiško svetingumo vertintojams. Ji paremta šimtmečius puoselėtomis tradicijomis. Iki XIX amžiaus pagrindą sudarė mėsos, tešlos, pieno ir grūdų patiekalai. Šiandien mėsa vis dar išlieka uzbekų virtuvės pagrindu. Uzbekai mėgsta avieną ir jautieną. Arkliena taip pat vertinama, ir ji laikoma delikatesu. Paukštiena čia ne tokia populiari, o žuvies patiekalai – retas svečias ant stalo. Uzbekų maistas gausus prieskonių ir žolelių, kurios ne tik atskleidžia patiekalo skonį, bet ir palieka malonų poskonį.
Taigi jeigu ieškai išskirtinių kelionių ir nepakartojamų patirčių? Kelionė į Uzbekistaną – tai daugiau nei senoviniai miestai ir Šilko kelio istorija. Tai kelionė į skonio pasaulį, kuriame drąsiausi gurmanai atras unikalius, vietinių šimtmečiais mėgstamus patiekalus.
Kazy (Kazi) – arklienos dešra
Šią dešrą gamina iš riebios arklienos ir lašinių su prieskoniais (juodieji pipirai, česnakai ir kiti prieskoniai). Visi ingredientai kimšami į arklio žarną. Kazy gali būti virta, džiovinta arba rūkyta. Šis mėsos gaminys, laikomas delikatesu ir Uzbekistane laikomas sveikatingumo ir stiprybės simboliu. Kazy dešra dažnai patiekiama šventėse, pjaustoma griežinėliais ir siūloma kaip užkandis prie plovo. Ji specifinio skonio ir riebi. Daug jos nesuvalgysi. Kazy dešra parduoda turguose, specialiuose kioskose.

Narynas – šaltas patiekalas iš arklienos ir plonai pjaustytų makaronų
Virtos arklienos mėsa supjaustoma labai plonomis juostelėmis, sumaišoma su plonais naminiais makaronais, svogūnais, pipirais. Tai šaltas patiekalas, dažnai patiekiamas uzbekiškose vestuvėse, tačiau kai kuriose kavinėse, ir beveik visuose restoranuose galima paragauti. Šis mėsos patiekalas gana skanus, pati mėsa savo sodriu skoniu primena elnieną ir užsieniečiams dažniausiai ji patinka. Viduramžių tradicinio naryno pagrindą sudarė smulkiai supjaustyta virta mėsa, pagardinta padažu čyk (tradicinis Vidurinės Azijos padažas), gaminamas iš laukinių svogūnų, česnako, žalumynų ir riebaus sultinio. Vėliau į naryn pradėjo dėti makaronus, o toks patiekalas tapo plačiai žinomas kaip bešbarmakas. Naryn tradiciškai patiekiamas dideliame lėkšte (liane) šaltu pavidalu, ant paplotėlio, arba dubenėlyje su karštu sultiniu.

Kurtas (Kurutas) – džiovintas sūrio rutuliukas
Maži, sūrūs džiovinti fermentuoto pieno rutuliukai. Jie gaminami iš spausto ir saulėje arba pavėsyje džiovinto rauginto pieno, dažnai pridedant druskos ir prieskonių. Jų būna virš 10 skonių. Jie gali būti nuo minkšto iki labai kieto. Juos valgo kaip užkandį, deda į sriubas. Tikrai kiekvienas atrasite jums patinkantį. O kol paragausite kiekvieno, tikrai jau būsite sotūs. Kurt valgo nėščios moterys, sako, juose daug baltymų, kalcio, probiotikų šaltinis, naudingas virškinimui. Skirtinguose regionuose kurtas gali būti vadinamas įvairiai: kurtas, kurutas, kortas arba kyrtas.

Šurpa su avies akimi
Kartais tradicinėje uzbekų sriuboje – shurpoje – gali pasitaikyti visai avių galvai naudojamų dalių, įskaitant avies akį, kuri laikoma ypatingu delikatesu. Ją gali pateikti garbingam svečiui, tai kaip pripažinimo pagarbos simbolis. Shurpa ingredientai: aviena su kaulu, morka, svogūnas, česnakas, raudonoji paprika, bulvės, pomidoras, prieskoniai. Uzbekų sriubos yra pakankamai tirštos ir sočios.

Čučvara su sultiniu – koldūnai su aviena ir stipriu sultiniu
Tai dar viena uzbekiška sriuba su rankų darbo koldūnais. Uzbekistane čučvara laikoma tradiciniu patiekalu ir yra labai populiari tiek namuose, tiek kavinėse. Čučvara laikomas kasdieniniu patiekalu, ypatingai populiari šaltuoju metų laiku. Koldūnų įdarui naudojama tik aviena arba jautiena su svogūnais ir prieskoniais. Priminsiu, Uzbekistane kiauliena nenaudojama, nes dauguma gyventojų yra musulmonai. Uzbekai čučvarą ruošia iš labai plonai kočiotos tešlos, o įdarui naudoja maltą avieną su smulkintu svogūnu, druska, pipirais ir žolelėmis. Išvirtus koldūnus dažniausiai patiekia su šviežiomis žolelėmis, česnakiniu jogurtu arba lengvu pomidorų padažu. Koldūnai dažniausiai būna mažučiai – vieno kąsnio dydžio.

Širčiojus – sūrus pieno arbatos gėrimas
Šis gėrimas Uzbekistane gaminamas Ferganos ar kalnų regionuose. Jis kilęs iš klajoklių tradicijų. Uzbekijoje sutinkamas retai, bet vis dar gaminamas Ferganos ar kalnų regionuose. Šią arbatą geria prie užkandžio, kurį sudaro lydyti riebalai, juodieji pipirai ir duona. Šiuolaikinis mokslas patvirtino, jog tokia sūri arbata: veikia kaip antioksidantas, stiprina organizmo apsaugines funkcijas, palaiko širdies raumens sveikatą; Atkuria skysčių ir druskų balansą, padeda greičiau atgauti jėgas grįžus po intensyvios treniruotės, nes organizmas neteko daug skysčių ir mineralų. Puodelis sūrios arbatos padeda greičiau atsistatyti; pagerina virškinimą, jei vartojama reguliariai. Ji švelniai skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, normalizuoja rūgštingumą ir padeda įveikti sunkumo jausmą po riebaus maisto; spartina medžiagų apykaitą, padeda išlaikyti liekną figūrą; Šią arbatą naudojama taip pat norint greitai palengvinti pagirių simptomus, atsikratyti nuovargio ir atgauti jėgas. Kaip ir kiekvienas geras dalykas, turi ir minusų, todėl jos negalima padauginti.
Patyr šurva – sriuba su duona ir mėsos sultiniu
Patyr šurva – tai dar viena uzbekiška sriuba. Patiekalas gaminamas iš riebokos avienos arba jautienos sultinio. Sriuboje yra gausu stambių mėsos gabaliukų. Ypatingas šios sriubos akcentas – į ją dedama didelė kepta arba plikyta uzbekiška duona (patyr), kuri sultinyje sugeria jo skonį ir sriubai priduoda pikantiškumo. Šurva (šurpa) yra keletos rūšių:
Kovurma šurpa (arba kaurma šurpa) – sriuba, kurioje mėsa prieš verdant apkepinama kartu su svogūnais ir daržovėmis. Po to viskas užpilama vandeniu ir verdama iki paruošimo.
Kuza šurva – tai šurpa, gaminama moliniame puode orkaitėje.
Šurpa-maš – sriuba su žaliaisiais pupelėmis
Šurpa su mėsos kukuliais
Šolgom šurpa – sriuba su ropėmis
Kifta šurpa – sriuba su mėsos dešrelėmis
Tai kasdienis patiekalas, kurį šeimos pietums – paprasta, sotu ir labai autentiška.

Taigi, uzbekų virtuvė jus nustebins skonių įvairove. Aišku čia mėgstamos ir daržovės. O jos čia labai skanios ir dar natūralios. Uzbekai – labai svetingi žmonės, todėl alkanas tikrai neliksi.
Kviečiame kartu su mumis keliauti Šilko keliu per Uzbekistaną ir pamatyti ne tik šilko kelio miestus, ne tik išgirsti jų istorijas, bet ir patirti patirti tikrą skonių ir kvapų puotą – autentišką uzbekišką virtuvę, kur kiekvienas patiekalas tampa dalimi šios kelionės.