2025 m. spalio 11 d. (šeštadienis)
Pažintinę vienos dienos kelionę autobusu pradėsime legendomis apipintoje garsiojoje Radvilų giminės statytoje Biržų pilyje. Tuo metu tai buvo didžiausia bastioninio tipo tvirtovė Lietuvoje. Joje įsikūręs krašto muziejus „Sėla“ ir mus pasitiks muziejaus gidas. Be reprezentacinių rūmų yra atstatytos dvi parakinės, tiltas, atkurtas arsenalo pastatas. Muziejaus ekspozicijose – krašto istorija, religinių konfesijų raštija, įskaitant ir turtingą reformacijos ekspoziciją, menas. O Biržų tvirtovės arsenalo ekspozicija interaktyviai pristato XVI-XVIII a. karybą o kartu ir parodo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės etmonų – kunigaikščių Radvilų – arsenalo svarbą ir didybę.
Po pilies lankymo pažintinę vienos dienos kelionę tęsime pažintimi su Biržais ekskursijos metu. Pamatysime ilgiausią Lietuvoje pėsčiųjų tiltą jungiantį Biržų miestą su Astravo dvaru. Taip pat pasivaikščiosime po Astravo dvaro teritoriją ir apžiūrėsime jį iš lauko. Be rūmų, dvaro kompleksą sudarė arklidės, šunininko namelis, malūnas, ūkiniai pastatai, užtvanka-tiltas. Rūmus supo jaukus parkas su tvenkiniais.
Toliau pažintinės vienos dienos kelionės autobusu metu vyksime į Kirkilų apžvalgos bokštą, kurio forma primena kanoją arba grimztančią valtį. Bokšto aukštis beveik 32 metrai. Užlipus į apžvalgos bokštą atsiveria nuostabūs vaizdai – 30 vandens pilnų smegduobių, vadinamų Kirkilų draustinio ežerėliais, kurių skersmuo – apie 35 m ir daugiau. Stabtelsime prie “Karvės olos”. Tai žinomiausias ir geriausiai ištirtas geologinis gamtos paminklas Šiaurės Lietuvoje. Manoma, kad jai – apie 200 metų. 9 m gylio karstinės įgriuvos dugne yra 5 atšakos (Šlapioji ola, Siauroji landa, Šikšnosparnių landa, Rupūžės ola) ir 1,5 m gylio požeminis ežeriukas. Šnekama, kad dabartinėje įgriuvos vietoje kažkada yra prasmegusi karvė, o prie uolos likęs tik grandinės galas (nuo šio įvykio ir dabartinis giliosios karstinės įgriuvos pavadinimas kildinamas).
Pažintinėje dienos kelionėje po ekskursijos pamatysite, kaip vienoje moderniausių, tačiau tradicinį alaus virimo būdą puoselėjančioje alaus darykloje verdamas tikras lietuviškas alus. Gidas papasakos apie kiekvieną iš penkių alaus darymo etapų, o kai jau žinosite visas aludarystės subtilybes, pakviesime į restoraną, kuriame paragausite įvairių užkandžių, juos derinsite su 7 skirtingomis alaus rūšimis, labai išalkusiems alkį numalšinti padės sotūs karštieji patiekalai (jeigu pageidaujate vegetariško patiekalo arba vietoj alaus giros ir vaisvandenių – būtinai informuokite registruojantis, kitu atveju užsakoma bendra tvarka).
Planuojamas grįžimas į Klaipėdą apie 22.30 – 23.00 val.