Mano kelionės

Armėniška virtuvė

Armėniška virtuvė

Armėnija turistus traukia dėl daugybės priežasčių: senovinių religinių vietų, turtingų istorinių ir kultūrinių objektų, nuostabaus vietinio vyno ir, žinoma, gardžių armėniškų patiekalų. Šiandien Armėnija – tai šalis, kurioje tarpusavyje dera, papildant vienas kitą, sena ir nauja. Tačiau naujovės nepalietė nacionalinių patiekalų – jie iki šiol gaminami pagal senovinius receptus ir pagal tradicines technologijas, o dauguma jų pateikiami moliniuose induose bei valgomi rankomis. Kupina skonių armėnų virtuvė priverčia ją įsimylėti nuo pirmo šaukšto. 

Viskas, ką reikia žinoti apie Armėnijos maistą – jis toks pat turtingas, spalvingas ir įvairus, kaip ir pati šalis. Pagrindiniai produktai – ėriena, jogurtas, baklažanai ir bulguras, kurį čia mėgsta labiau nei ryžius ir kukurūzų kruopas. Kiekvienam patiekalui skiriamas savo išskirtinis akcentas – džiovintos ir šviežios žolelės, riešutai, ankštiniai augalai arba džiovinti vaisiai ir uogos. Dėl bendros istorijos ir geografinių ypatumų patiekalus su tradiciniais armėnų virtuvės bruožais taip pat galima rasti Gruzijoje, Irane ir Šiaurės Kaukaze.

Armėniška virtuvė

Armėniška virtuvė – tai daug žalumynų, sūriai, daržovės, mėsa ir, žinoma, lavašas. Be lavašo – tradicinės armėniškos duonos, kuri mėgstama visame pasaulyje, neįmanoma įsivaizduoti jokio valgio. Tikras lavašas gaminamas iš paprastų miltų ir šaltinio vandens ant toniro sienelės (toniras – storasienė, ąsočio formos keraminė krosnis). Po to, kai lavašas išdžiūsta, jį galima laikyti iki 6 mėnesių, o tam, kad jis vėl būtų minkštas, tereikia jį šiek tiek apšlakstyti vandeniu ir po poros minučių lavašas vėl bus kaip šviežias.

Šimtai žolelių rūšių, kurios visame likusiame pasaulyje yra laikomos piktžolėmis, bet kuri armėnų namų šeimininkė meistriškai naudoja ruošdama patiekalus. Be jų čia negalima įsivaizduoti nei užkandžių, nei sūrių, nei mėsos patiekalų.

Armėnijos virtuvė – tai tikra dovana netgi patiems išrankiausiems gurmanams. Sultingas garuojantis šašlykas, skleidžiantis kvapą gniaužiantį aromatą, keptos daržovės, permirkusios ugnies skoniu ir kvapu, švelniausia burnoje tirpstanti dolma, virta be uncijos aliejaus... Galima tiesiog praryti liežuvį.

Armėniška virtuvė

Armėnija – tai šalis, turtinga savo vaisių ir uogų asortimentu. Be tradicinių ir gerai visiems pažįstamų kriaušių, obuolių ir svarainių, čia auga sedula, persikai, granatai, arbūzai, vynuogės, melionai, įvairios slyvos bei abrikosai. Jie naudojami desertams gaminti, pavyzdžiui sudzhukh arba vaisių lavašas. Sudzhukh sudaro graikiniai riešutai, suverti ant virvelės tirštame sirupe, pagamintame iš vynuogių, granatų arba abrikosų sulčių. Vaisių lavašas ruošiamas iš vaisių tyrės (slyvų, vyšnių, sedulos ar abrikosų), kurį plonu sluoksniu paskleidžiama ant padėklo ir išdžiovinama saulėje. Gaunamas saldus lavašas, kurį galima laikyti tiek pat ilgai, kaip ir paprastą.

Armėniška virtuvė

Tradicinių gėrimų kultūra – tai dar vienas Armėnų virtuvės išskirtinis bruožas. Karštomis vasaros dienomis čia ypač populiarus matsun – kefyro analogas, kuris skiedžiamas vandeniu ir tokių būdų gaunamas gaivus pieno gėrimas. Populiariausias nacionalinis alkoholinis gėrimas – konjakas, kuris gaminamas iš rinktinių Ararato slėnyje augančių vynuogių veislių. Gėrimas skirstomas į tris kategorijas, priklausomai nuo būdo ir brandinimo laiko: įprastą, kolekcinį ir vintažinį.

Armėniška virtuvė

Palepinkite savo skonio receptorius ir leiskitės į įspūdingą kelionę po Armėniją su Ingrida Tours!

Mūsų kelionę į Armėniją rasite čia: 


Kelionių pasiūlymai

Kelionė į Krokuvą – Veličkų druskų kasyklas – Aušvicą (Osvencimą) IEŠKOME pavienės KELIAUTOJOS

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: Rojaus keliu – istorinės vaišės

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: Hortenzijos, dvarai ir vienuolynas

Savaitgalio degustacinė verslo kelionė kolektyvams į Latviją: Latviški sūriai - Šitake grybai - Šaltalankiai

Savaitgalio pažintinė verslo kelionė kolektyvams: Viduramžių pilis - Viduramžių laikų pietūs - rododendrai – pasivaikščiojimas basomis

Pažintinė kelionė kolektyvams autobusu – po Suvalkijos muziejus + razavi blynai

Kelionė į Latviją: Salaspilis – vikingų laivas – Motor muziejus – Bauskės pilis – shitaki grybai

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams po Kupiškio kraštą

Smegduobės– Biržų pilis – senoviniai automobiliai – elnienos kepsniai

Pažintinė-edukacinė kelionė kolektyvams autobusu – po Kelmės kraštą su gamtiniu žygiu ir brandintu kumpiu

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: Kūno kalba

Teminė ekskursija po Lukiškių kalėjimą + Kjevo kotletas

Verslo kelionė kolektyvams autobusu, kvalifikacijos tobulinimo programa - Kūno kalba (gestai, manieros). Viešo kalbėjimo tobulinimas

Kelionė į Austriją: Štirijos pilys ir miestai (5d./4n.)

Kvalifikacijos tobulinimo programa Kūno kalba (gestai, manieros). Viešo kalbėjimo tobulinimas

Pažintinė kelionė kolektyvams autobusu po Žemaitiją - dvarus - šaltojo karo muziejų ir sočiais žemaitiškais patiekalais

Pažintinė savaitgalio kelionė kolektyvams: bitynas – Kupiškio krašto dvarai – pasiplaukiojimas laivu

Pažintinė – degustacinė kelionė kolektyvams: Pajauskime Paprūsės istoriją su folkloro kolektyvu – Žemaitiškų patiekalų degustacija

Pažintinė – degustacinė kelionė kolektyvams autobusu – Rojaus keliu su žiobrių kepimu + dvariškas pyragas + meilės arbata

Pažintinė verslo kelionė kolektyvams po Latviją: Plaukimas laivu - Rygos senamiestis - Rygos balzamo degustacija

Saremo salos – Anglos vėjo malūnai – pilis - Talinas

Slapukų nustatymai Mes naudojame slapukus, kad pagerintume jūsų naršymo patirtį ir analizuotume svetainės srautą. Žemiau galite valdyti savo slapukų nuostatas. Daugiau informacijos rasite mūsų Slapukų politikoje .