Mano kelionės

Armėniška virtuvė

Armėniška virtuvė

Armėnija turistus traukia dėl daugybės priežasčių: senovinių religinių vietų, turtingų istorinių ir kultūrinių objektų, nuostabaus vietinio vyno ir, žinoma, gardžių armėniškų patiekalų. Šiandien Armėnija – tai šalis, kurioje tarpusavyje dera, papildant vienas kitą, sena ir nauja. Tačiau naujovės nepalietė nacionalinių patiekalų – jie iki šiol gaminami pagal senovinius receptus ir pagal tradicines technologijas, o dauguma jų pateikiami moliniuose induose bei valgomi rankomis. Kupina skonių armėnų virtuvė priverčia ją įsimylėti nuo pirmo šaukšto. 

Viskas, ką reikia žinoti apie Armėnijos maistą – jis toks pat turtingas, spalvingas ir įvairus, kaip ir pati šalis. Pagrindiniai produktai – ėriena, jogurtas, baklažanai ir bulguras, kurį čia mėgsta labiau nei ryžius ir kukurūzų kruopas. Kiekvienam patiekalui skiriamas savo išskirtinis akcentas – džiovintos ir šviežios žolelės, riešutai, ankštiniai augalai arba džiovinti vaisiai ir uogos. Dėl bendros istorijos ir geografinių ypatumų patiekalus su tradiciniais armėnų virtuvės bruožais taip pat galima rasti Gruzijoje, Irane ir Šiaurės Kaukaze.

Armėniška virtuvė

Armėniška virtuvė – tai daug žalumynų, sūriai, daržovės, mėsa ir, žinoma, lavašas. Be lavašo – tradicinės armėniškos duonos, kuri mėgstama visame pasaulyje, neįmanoma įsivaizduoti jokio valgio. Tikras lavašas gaminamas iš paprastų miltų ir šaltinio vandens ant toniro sienelės (toniras – storasienė, ąsočio formos keraminė krosnis). Po to, kai lavašas išdžiūsta, jį galima laikyti iki 6 mėnesių, o tam, kad jis vėl būtų minkštas, tereikia jį šiek tiek apšlakstyti vandeniu ir po poros minučių lavašas vėl bus kaip šviežias.

Šimtai žolelių rūšių, kurios visame likusiame pasaulyje yra laikomos piktžolėmis, bet kuri armėnų namų šeimininkė meistriškai naudoja ruošdama patiekalus. Be jų čia negalima įsivaizduoti nei užkandžių, nei sūrių, nei mėsos patiekalų.

Armėnijos virtuvė – tai tikra dovana netgi patiems išrankiausiems gurmanams. Sultingas garuojantis šašlykas, skleidžiantis kvapą gniaužiantį aromatą, keptos daržovės, permirkusios ugnies skoniu ir kvapu, švelniausia burnoje tirpstanti dolma, virta be uncijos aliejaus... Galima tiesiog praryti liežuvį.

Armėniška virtuvė

Armėnija – tai šalis, turtinga savo vaisių ir uogų asortimentu. Be tradicinių ir gerai visiems pažįstamų kriaušių, obuolių ir svarainių, čia auga sedula, persikai, granatai, arbūzai, vynuogės, melionai, įvairios slyvos bei abrikosai. Jie naudojami desertams gaminti, pavyzdžiui sudzhukh arba vaisių lavašas. Sudzhukh sudaro graikiniai riešutai, suverti ant virvelės tirštame sirupe, pagamintame iš vynuogių, granatų arba abrikosų sulčių. Vaisių lavašas ruošiamas iš vaisių tyrės (slyvų, vyšnių, sedulos ar abrikosų), kurį plonu sluoksniu paskleidžiama ant padėklo ir išdžiovinama saulėje. Gaunamas saldus lavašas, kurį galima laikyti tiek pat ilgai, kaip ir paprastą.

Armėniška virtuvė

Tradicinių gėrimų kultūra – tai dar vienas Armėnų virtuvės išskirtinis bruožas. Karštomis vasaros dienomis čia ypač populiarus matsun – kefyro analogas, kuris skiedžiamas vandeniu ir tokių būdų gaunamas gaivus pieno gėrimas. Populiariausias nacionalinis alkoholinis gėrimas – konjakas, kuris gaminamas iš rinktinių Ararato slėnyje augančių vynuogių veislių. Gėrimas skirstomas į tris kategorijas, priklausomai nuo būdo ir brandinimo laiko: įprastą, kolekcinį ir vintažinį.

Armėniška virtuvė

Palepinkite savo skonio receptorius ir leiskitės į įspūdingą kelionę po Armėniją su Ingrida Tours!

Mūsų kelionę į Armėniją rasite čia: 


Kelionių pasiūlymai

Sidro ir vyno turas Latvijoje per Palangą

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: Žemaitijos dvarai ir parkas - pietūs - muziejus

Savaitgalio 2-jų dienų verslo kolektyvinė kelionė autobusu po Žemaitiją: muziejai – piliakalnis – labirintų parkas ir kt.

Pažintinis dviračių turas kolektyvams į Juodkrantę

Pažintinė kelionė kolektyvams autobusu – pažintinis takas - Žemaičių Kalvarija - akmenų muziejus

Pažintinė verslo kelionė autobusu kolektyvams - Pėsčiųjų žygis – teatralizuota ekskursija – muziejus

Kvalifikacijos tobulinimo programa Platelių krašte „Kiek žmonėse yra gyvas rūpestis tuo, kas paveldima“

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: Ekskursija Žemaitijos sostinėje - žemaitiški patiekalai - dvarai ir parkas

Šilko keliu per Uzbekistaną 9d./8 n.

Pažintinė kelionė kolektyvams autobusu ir pėsčiomis – "Karinis turas"

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: pažintis su Vilniumi

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: pažintis su Klaipėda

Pažintinė-degustacinė kelionė kolektyvams autobusu – Hortenzijų žiedai – dvarai – vienuolynas

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: Ekskursija Žemaitijos sostinėje - žemaitiški patiekalai - muziejus

Savaitgalio degustacinė verslo kelionė kolektyvams į Latviją: Latviški sūriai - Šitake grybai - Šaltalankiai

Pažintinė verslo kelionė kolektyvams po Latviją: Ryga - Jugendo stilius - sūrių degustavimas

Pažintinė kelionė kolektyvams autobusu - piliakalniai – teatralizuota programa - dvaras –upė-gatvė -vynas

Degustacinė verslo kelionė - “Lietuviški gėrimai”

Degustacinė kelionė kolektyvams autobusu – Medaus degustacija – Sūrio degustacija – Vyno degustacija

Savaitgalio verslo kelionė: Naktinė ekskursija su žibintais - bandelės su lašinukais – išskirtinė bažnyčia -aštuonračio muziejus

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: dvaras - pietūs - lankytojų centras - muziejus bei miestelis