Mano kelionės

Armėniška virtuvė

Armėniška virtuvė

Armėnija turistus traukia dėl daugybės priežasčių: senovinių religinių vietų, turtingų istorinių ir kultūrinių objektų, nuostabaus vietinio vyno ir, žinoma, gardžių armėniškų patiekalų. Šiandien Armėnija – tai šalis, kurioje tarpusavyje dera, papildant vienas kitą, sena ir nauja. Tačiau naujovės nepalietė nacionalinių patiekalų – jie iki šiol gaminami pagal senovinius receptus ir pagal tradicines technologijas, o dauguma jų pateikiami moliniuose induose bei valgomi rankomis. Kupina skonių armėnų virtuvė priverčia ją įsimylėti nuo pirmo šaukšto. 

Viskas, ką reikia žinoti apie Armėnijos maistą – jis toks pat turtingas, spalvingas ir įvairus, kaip ir pati šalis. Pagrindiniai produktai – ėriena, jogurtas, baklažanai ir bulguras, kurį čia mėgsta labiau nei ryžius ir kukurūzų kruopas. Kiekvienam patiekalui skiriamas savo išskirtinis akcentas – džiovintos ir šviežios žolelės, riešutai, ankštiniai augalai arba džiovinti vaisiai ir uogos. Dėl bendros istorijos ir geografinių ypatumų patiekalus su tradiciniais armėnų virtuvės bruožais taip pat galima rasti Gruzijoje, Irane ir Šiaurės Kaukaze.

Armėniška virtuvė

Armėniška virtuvė – tai daug žalumynų, sūriai, daržovės, mėsa ir, žinoma, lavašas. Be lavašo – tradicinės armėniškos duonos, kuri mėgstama visame pasaulyje, neįmanoma įsivaizduoti jokio valgio. Tikras lavašas gaminamas iš paprastų miltų ir šaltinio vandens ant toniro sienelės (toniras – storasienė, ąsočio formos keraminė krosnis). Po to, kai lavašas išdžiūsta, jį galima laikyti iki 6 mėnesių, o tam, kad jis vėl būtų minkštas, tereikia jį šiek tiek apšlakstyti vandeniu ir po poros minučių lavašas vėl bus kaip šviežias.

Šimtai žolelių rūšių, kurios visame likusiame pasaulyje yra laikomos piktžolėmis, bet kuri armėnų namų šeimininkė meistriškai naudoja ruošdama patiekalus. Be jų čia negalima įsivaizduoti nei užkandžių, nei sūrių, nei mėsos patiekalų.

Armėnijos virtuvė – tai tikra dovana netgi patiems išrankiausiems gurmanams. Sultingas garuojantis šašlykas, skleidžiantis kvapą gniaužiantį aromatą, keptos daržovės, permirkusios ugnies skoniu ir kvapu, švelniausia burnoje tirpstanti dolma, virta be uncijos aliejaus... Galima tiesiog praryti liežuvį.

Armėniška virtuvė

Armėnija – tai šalis, turtinga savo vaisių ir uogų asortimentu. Be tradicinių ir gerai visiems pažįstamų kriaušių, obuolių ir svarainių, čia auga sedula, persikai, granatai, arbūzai, vynuogės, melionai, įvairios slyvos bei abrikosai. Jie naudojami desertams gaminti, pavyzdžiui sudzhukh arba vaisių lavašas. Sudzhukh sudaro graikiniai riešutai, suverti ant virvelės tirštame sirupe, pagamintame iš vynuogių, granatų arba abrikosų sulčių. Vaisių lavašas ruošiamas iš vaisių tyrės (slyvų, vyšnių, sedulos ar abrikosų), kurį plonu sluoksniu paskleidžiama ant padėklo ir išdžiovinama saulėje. Gaunamas saldus lavašas, kurį galima laikyti tiek pat ilgai, kaip ir paprastą.

Armėniška virtuvė

Tradicinių gėrimų kultūra – tai dar vienas Armėnų virtuvės išskirtinis bruožas. Karštomis vasaros dienomis čia ypač populiarus matsun – kefyro analogas, kuris skiedžiamas vandeniu ir tokių būdų gaunamas gaivus pieno gėrimas. Populiariausias nacionalinis alkoholinis gėrimas – konjakas, kuris gaminamas iš rinktinių Ararato slėnyje augančių vynuogių veislių. Gėrimas skirstomas į tris kategorijas, priklausomai nuo būdo ir brandinimo laiko: įprastą, kolekcinį ir vintažinį.

Armėniška virtuvė

Palepinkite savo skonio receptorius ir leiskitės į įspūdingą kelionę po Armėniją su Ingrida Tours!

Mūsų kelionę į Armėniją rasite čia: 


Kelionių pasiūlymai

Iš Palangos ir Klaipėdos: Mini kruizas į Karlshamną ir pažintis su Karlskrona

GAUJOS NACIONALINIO PARKO GROŽYBĖS! Lygatnė – vyno degustacija – Araišių parkas – Cėsis – Sigulda – Turaidos pilis

Vienos dienos kelionė kolektyvui autobusu: K. Sakalausko senienų muziejus – Čičinsko kepsnys - šmaikšti ekskursija Joniškėlyje – alaus degustacija

Pažintinė-degustacinė kelionė kolektyvams autobusu po Suvalkiją su dvaro šokiais ir ragaučiumi

Pažintinė verslo kelionė kolektyvams po Latviją: Medicinos muziejus - Jugendo stilius - Pirklių namai - Ryga

Pramoginė - degustacinė kelionė kolektyvams autobusu – Plaukimas Kauno mariose-Rumšiškės- midaus degutacija

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: Kupiškio kraštas ir bitynas

Nuotaikinga pažintinė savaitgalio verslo kelionė kolektyvams: viduramžių pilis - pasivaikščiojimas basomis - Duobelė

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: pažintis su Vilniumi

Mokymai kolektyvams - kūno kalbos mokymai su žmonių tipologijų mentore

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: Žemaitijos dvarai ir parkas - pietūs - muziejus

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: Unikalus Žemaičių Kalvarijos istorinis paveldas.

Pažintinė kelionė kolektyvams autobusu – po Suvalkijos muziejus + razavi blynai

Kvalifikacijos tobulinimo programa Kūno kalba (gestai, manieros) – ekskursija Kaune

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: pažintis su pagrindiniais žmogaus pojūčiais

Kvalifikacijos tobulinimo programa pedagogams: pažintis su Kaunu

Pažintinė kelionė kolektyvams autobusu – Natūralių kvepalų gamyba – Anykščių perlai

Nuotaikinga pažintinė verslo kelionė kolektyvams: Jaunpils pilis - Viduramžių laikų pietūs - Rygos senamiestis

Savaitgalio verslo kelionė kolektyvui autobusu – Panemunės keliu

Saremo salos – Anglos vėjo malūnai – pilis - Talinas

Degustacinė verslo kelionė: Raketinė bazė – kugelis – šakočio kepimas – midaus degustacija

Slapukų nustatymai Mes naudojame slapukus, kad pagerintume jūsų naršymo patirtį ir analizuotume svetainės srautą. Žemiau galite valdyti savo slapukų nuostatas. Daugiau informacijos rasite mūsų Slapukų politikoje .