IX fortas – Lietuvos krematoriumas – Midaus degustacija

Sausio 18
Kaina asmeniui 28€
  • Architektūra
  • Degustacija
  • Kultūros objektai

Informacija

Išvykimas 2020 m. Sausio 18 07:00
Transportas Autobusas
Organizatorius UAB „Ingrida Tours“

Išvykimo vietos

  • Degalinė Trevena, prie kelio į Rietavą-Kvėdarną. Autostrados 57 km.
  • Gargždai, Klaipėdos g. 15-17 (tarp banko ir kultūros namų)
  • Klaipėda, nuo Akropolio iš Dubysos gatvės
  • Kryžkalnis, Orlean degalinė

Aprašymas

Išvykimo laikai gali keistis:

7.00 val. Klaipėdoje, Akropolis, iš Dubysos gatvės

7.20 val. išvykimas iš Gargždų,  Klaipėdos g. 15-17 (tarp banko ir kultūros namų).

7.55 val. išvykimas iš degalinės Trevena, prie kelio į Rietavą-Kvėdarną. Autostrados 57 kilometras.

8.15  val. sustojimas Kryžkalnyje, degalinėje Orlen.

Pirmasis lankytinas objektas Kauno IX-asis fortas. XIX a. pabaigoje Kauno tvirtovės gynyba buvo stiprinama: 1890 m. miestas buvo apsuptas aštuoniais fortais ir devyniomis artilerijos baterijomis. Nuo 1924 m. fortas buvo naudojamas kaip Kauno miesto sunkiųjų darbų kalėjimasSSRS okupacijos metais fortą laikinai naudojo  politiniams kaliniams laikyti juos vežant pakeliui į Sibiro gulago stovyklas. Nacistinės Vokietijos okupacijos metu fortas buvo naudojamas kaip masinio žmonių naikinimo vieta. Po Antrojo pasaulinio karo  fortas buvo naudojamas kaip kalėjimas. Nuo 1948 m. iki 1958 m. jį naudojo žemės ūkio organizacijos.  Nuo 1958 m. forte veikia Kauno IX forto muziejus, kuriame kaupiami, saugomi ir populiarinami istorinę vertę turintys eksponatai, atspindintys Kauno tvirtovės ir IX forto istoriją, taip pat sovietinės ir hitlerinės okupacijos vykdytą genocidą bei holokaustą.

Apžvalginės ekskursijos metu, kurio trukmė 3 val. supažindins su sovietų ir nacių okupacijų vykdytais nusikaltimais Lietuvoje, sužinosime IX forto istoriją, aplankysime autentiškas erdves bei skirtingus laikotarpius pristatančias ekspozicijas. Apsilankysime IX forto gynybinę sieną (požemiuose).

Sekantis objektas kurį lankysime, tai Lietuvos krematoriumas.  Ekskursijos metu supažindinama su krematoriumo veikla – kaip atsisveikinama su mirusiuoju, kiek laiko trunka kremavimo procesas, kokios urnos populiariausios Lietuvoje bei atsakoma į  kitus dominančius klausimus.

Senovės baltai mirusius artimuosius laidodavo dvejopai: ir kremuotus, ir į žemę. Vienas laidojimo būdas keitė kitą, o neretai ir abu būdai buvo praktikuojami kartu. Dabartinės Lietuvos teritorijoje visuotinai V a. įsigalėjęs palaikų kremavimas gyvavo iki XIII a. Anot tyrinėtojų, šiame paprotyje galima įžvelgti Saulės kulto apraiškas. Buvo tikima, kad ugnis apvalo vėlę nuo visų per gyvenimą sukauptų blogybių. Oficialiai palaikų kremavimas Lietuvoje įteisintas 1932 m., o 1936 m. Kauno medicinos universitete pradėjo veikti pirmasis techninis krematoriumas, 2003 m. jis uždarytas kaip neatitinkantis šiuolaikinių reikalavimų. 2004 m. laidojimo apeigos kremuojant aprašytos ir Lietuvos Vyskupų Konferencijos išleistame „Laidojimo apeigyne”. Liturgiškai atsisveikinimas su velioniu jį laidojant ar kremuojant beveik nesiskiria. Šiuolaikiškas „Lietuvos krematoriumas”, kurį lankysime, atidarytas 2011 m., teikia pagarbaus ritualinio kremavimo paslaugas, o  mes dalyvausime informacinio pobūdžio ekskursijoje.

Ekskursijos pabaigoje aplankysime trečios kartos bitininką, kurio bityne dūzgia apie 200 bičių avilių. Ragausime skirtingų 9 rūšių midų. Kaip pasakoja, pats savininkas midų gamino jau jo senelis, mama, iš kurios ir perėmė midaus virimo paslaptis. Pasak bitininko Kėdainių krašte midus jau priešistoriniais laikais buvo žinomas ir geriamas įvairių švenčių ir apeigų metu.  Visas ūkyje pagamintas midus yra iš savo laikomų bičių medaus, o virdami midų– kiekviename midaus litre yra iki 750gr. medaus. Pasak bitininko gamyboje nenaudoja jokių cheminių priedų, tik natūralias žaliavas. Midų brandina ne mažiau 1 metus, kai kurios midaus rūšys brandinamos ne mažiau 3 metus. Midui spalvą, skonį, kvapą suteikia pagrindinis ingredientas- medus.   Degustacinės – pažintinės programos „MIDAUS UPĖS TEKĖJO…“  metu susipažinsite su seniausio lietuvių alkoholinio gėrimo istorija, vartojimo papročiais, gamybos ypatumais. Jos metu:

  • Aplankysite midaus gamybos įmonę, midaus rūsį,
  • Susipažinsite su midaus istorija ir dabartimi,
  • Degustuosite 9 rūšių midų,
  • Vaišinsitės naminiu sūriu, medumi,
  • Dalyvausite protų mūšyje, kurio nugalėtojų lauks netikėtas prizas.

Kelionės kaina –  28   € asmeniui.

Įėjimo bilietai į IX fortą + muziejaus gido  paslauga –  5-6 € asmeniui;  senjorams, moksleiviams –  3,5-4,5  asmeniui  (kaina priklauso nuo grupės dydžio)

Ekskursija Lietuvos krematoriume   – nemokamai.

Degustacinės – pažintinės programos „MIDAUS UPĖS TEKĖJO…“    –  9-10 € asmeniui (visiems,    kaina priklausys nuo grupės dydžio)

Ekskursinių objektų lankymo tvarka ir mokamų objektų bilietų kainos gali nežymiai keistis.

Šioje kelionėje nėra numatyta pietų, todėl prašome iš anksto pasirūpinti maistu ir vandeniu.

Kelionės maršrutą parengė UAB „Ingrida tours“.

Pasiteirauti apie kelionę tel. 867727036,  865556313,  [email protected]     [email protected].

Žymės


Kelionių pasiūlymai


Naujųjų Metų sutikimas Maskvoje

Kalėdinė kelionė į Etiopiją: egzotiškos gentys

Pažintinė kelionė su poilsiu į Filipinus

Žibintų festivalis "Stebuklų šalyje" - Pramoginė ekskursija “Kultūrinis musgaudis” Šiauliuose, IŠ PALANGOS, KRETINGOS, PLUNGĖS, TELŠIŲ

Sekmadienis

Экскурсия по старому городу Клайпеды и мемелианский обед (rusų kalba)

Naktinis Kalėdinių eglučių turas